18 червня 2020 року в ДУ НМЦ ВФПО відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Фахова передвища і професійна освіта: теорія, методика, практика».

   В ході онлайн конференції науковці, керівники, педагогічні працівники  навчальних закладів фахової перед вищої освіти обговорили перспективи розвитку фахової передвищої та професійної освіти, наукове і теоретичне обґрунтування щодо її вдосконалення та підвищення:

– інтеграція науки і освіти – інтелектуалізація фахової передвищої і професійної освіти;

 – створення стандартів нового покоління у забезпеченні якості освіти;

– нормативне забезпечення імплементації Закону України «Про фахову передвищу освіту»;

– проблеми розробки і впровадження підзаконних нормативно-правових актів нового рівня освіти – фахової передвищої освіти;

– модернізація інформаційного, науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення функціонування фахової передвищої і професійної освіти;

– інноваційна педагогічна діяльність в умовах діджиталізації освіти;

– просвітницька робота в закладах освіти в Україні з вищезазначених питань.

    Позитивне схвалення серед освітянської спільноти отримала доповідь директора Рогатинського фахового аграрного коледжу Ігоря Триніва  « Практичне навчання в закладах фахової передвищої і професійно-технічної освіти – реалії та перспективи».

    Ігор Васильович зазначив,  що слід спрямувати свою діяльність на забезпечення підвищення професійно-практичної підготовки майбутніх фахівців, які на сьогодні є затребуваними як на внутрішньому, так і на європейському ринку праці.

     Які реалії та перспективи цього процесу? Ніде правди діти – через застарілі практичні бази навчальних закладів, відсутність державних стандартів з багатьох спеціальностей, прогалини в нормативних  актах, недостатнє фінансування виникають значні перепони, які доводиться долати переважно самотужки.

     Майбутнє професійної освіти – за  дуальним навчанням, де на договірних засадах чітко визначено хто готує, кого і для кого, які ресурси при цьому задіяні і які вимоги до учасників цього процесу.

       Волею долі наш коледж є учасником пілотного проекту з впровадження дуальної освіти. Цей проєкт є вдалою інвестицією у сучасну освіту та перспективою  для зацікавлених осіб.  Посилення партнерських зв’язків з роботодавцями для проведення практики студентів, стажування викладачів і майстрів виробничого навчання разом із модернізацією змісту освіти, зміцненням матеріально-технічного, методичного забезпечення дають позитивний результат.

      Проте, у розвитку дуальної освіти важливим є участь і підтримка держави у фінансуванні та забезпеченні навчальних закладів сучасним обладнання, інформаційно-комунікаційними засобами.

     Враховуючи той факт, що більшість студентів та учнів після закінчення коледжу йдуть працювати за спеціальністю, директор коледжу висловив свою думку про недоцільність проведення ДПА у формі ЗНО для учнів професійно-технічних закладів освіти та студентів фахових коледжів.

      Керівник  навчального закладу також поділився досвідом роботи з інших питань та наголосив на проблематичних питаннях організації навчально-виховного процесу.

 

       У рамках конференції відбулася презентація кращих педагогічних практик та нагородження переможців конкурсу «Педагогічний ОСКАР–2020». Приємно відзначити, що наш колектив багато років поспіль приймає участь у конкурсі професійної майстерності «Педагогічний Оскар» і здобуває призові місця,  і самого ОСКАРА. Цього року також дві групи авторів коледжу заслужено отримали два ІІ місця у номінації «Електронний навчально-методичний посібник».

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×