Патріотичне виховання – це сфера духовного життя, яка проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне, що любить і ненавидить людина, яка формується. 

В. О. Сухомлинський.

19 лютого на базі Бурштинського енергетичного коледжу Івано-Франківського університету нафти і газу відбулося засідання Ради директорів ВНЗ І-ІІІ р.а. Івано-Франківської області.

На засіданні з доповіддю  на тему „Роль педагогічного колективу навчального закладу у проведенні психолого-педагогічного аналізу особистості студента, який базується на формуванні патріотизму  з урахуванням громадянських, державницьких, військово-патріотичних аспектів”  виступив директор коледжу, заслужений працівник сільського господарства, кандидат сільськогосподарських наук Тринів Ігор Васильович.

Аналіз останніх подій в державі показав, що є необхідність виховання громадян – справжніх  патріотів своєї держави. Слід зауважити, що найважливішим завданням українського суспільства було і є формування покоління, для якого найвищим ідеалом є єдність особистих і національно-державних інтересів.

Суверенній Україні потрібні громадяни, які мають глибоко усвідомлену життєву позицію, налаштовані патріотично й водночас толерантно, з повагою ставляться до інших людей, їхніх національних культур, держав. Виховати таку генерацію українців можливо лише за умови поєднання сучасної системи виховання, духовної культури, історичних традицій. 

        Тому,  виховання громадянина має бути спрямованим на розвиток патріотизму, національної самосвідомості, культури міжетнічних відносин, планетарної свідомості, правосвідомості, політичної , моральної культури та культури поведінки особистості.

Педагоги коледжу постійно працюють над формуванням у студентів ціннісного ставлення до держави, суспільства, себе, людей, культурних і духовних надбань рідного краю та завдяки спільним зусиллям забезпечують гармонійний  розвиток особистості студента, його громадянську   та соціальну  активність.

Досвід роботи показує, що патріотичне виховання студентів у дусі постійної готовності до захисту своєї Вітчизни необхідно проводити систематично, цілеспрямовано і наполегливо.

Актуальною є виховна проблема, над якою працює навчальний заклад в 2014-2015 н.р. :«Не Україна для нас, а ми для України».  Вона акцентує увагу всіх учасників навчально-виховного процесу на виховання громадянина – патріота Вітчизни. 

Для реалізації цієї проблеми розроблено програму, яка складається з таких розділів: «Я – студент коледжу», «Я – рогатинець», «Я – громадянин – патріот незалежної держави України». 

Педагогічним  колективом  нашого коледжу  перш за все розроблені критерії та рівні сформованості якостей особистості, на які має бути спрямоване військово-патріотичне виховання студентської молоді, проаналізовані результати діагностики рівня їх вихованості та представлені результати її впровадження в освітньо-виховний процес, які мають відображення у планах виховної  роботи навчального закладу, кураторів груп, циклових комісій, клубів, бібліотеки, вихователів гуртожитків тощо.

Спираючись на досвід педагогічної практики, створено цілісну систему всебічного розвитку особистості майбутнього громадянина-патріота, фахівця-аграрія шляхом: ознайомлення студентів з культурою та традиціями, а також формування у них почуття причетності до історії та майбутнього своєї Батьківщини, пробудження і виховання патріотичних почуттів, шанобливого ставлення до державних символів України.

Так, з ініціативи студентської ради, заняття в коледжі щоденно починаються виконанням Гімну України.

Виконання Державного Гімну України та спільна молитва за мир і спокій в Україні єднає наші думки, серця і помисли. В цей час кожен присутній відчуває особисту причетність до долі народу. У кожній аудиторії обладнані куточки державної символіки, в бібліотеці діють постійні та змінні виставки щодо становлення української держави, розвитку національної культури. 

В навчальному закладі діями студентського і педагогічного колективу створено кімнату-музей «Опілля». 

 «Україна – єдина країна» – тема першої лекції, якою розпочався цей навчальний рік.  Актова зала коледжу вмістила 160 першокурсників, їх батьків та гостей. Студенти старших курсів під керівництвом викладачів та художніх керівників підготували змістовний і творчий захід, де особливу увагу звернули на ті цінності, які роблять нас сильнішими, зміцнюють і об’єднують нашу державу. 

Учасники виконали творчу композицію «Україна – благословенна земля», в якій розкрили повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну.   

Основний зміст лекції був спрямований на утвердження єдності України, нероздільності її території та народу, що її населяє, звернулись до подій минулого та сьогодення, що засвідчили прагнення українського народу до вільного, щасливого, заможного життя. 

Хвилиною мовчання пом’янули Героїв Небесної Сотні, воїнів та інших загиблих у боротьбі за свободу, цілісність та єдність нашої держави. Спільна молитва «Боже Великий, Єдиний, Нам Україну храни…» скріпила думки і прагнення присутніх про долю країни.

Студенти завжди були і є рушійною силою змін. Ці слова підтверджують і події листопада 2013 року, коли саме студенти вийшли на майдан і підняли мільйони, захищали власну гідність, показали всьому світові, що Україна – це не просто точка на карті світу, Україна – це демократична, європейська країна. Не стояли осторонь драматичних подій студенти коледжу. Вони активно долучилися до заходів, спрямованих на підтримку військовослужбовців. В лавах українських військових та добровольців у боротьбі із російськими бойовиками, які тероризують східні регіони – випускники нашого навчального закладу.

 З ініціативи  директора та при підтримці студентської молоді і адміністрації коледжу на території навчального закладу встановлено пам’ятний знак, присвячений  героям Небесної Сотні. Саме біля цього святого місця розпочинає робочий тиждень студентський та педагогічний колектив коледжу.

Я часто задаю питання: Що в наш час означає патріотизм?

 Це питання поставили молодим людям. Відрадно, що багато студентів розуміють те, що в такий складний час не можна стояти осторонь подій, які відбуваються навколо нас. Що свою життєву позицію потрібно правильно формувати і відстоювати щоденною працею, направленою на поліпшення життя своєї родини, країни, міста, села, вулиці, будинку…. Розуміти, що доля країни залежить від кожного з нас.

Ефективність патріотичного виховання залежить від спрямованості виховного процесу, форм і методів його організації. Провідна роль належить предметам соціально-гуманітарного циклу: історії, правознавству, філософії, літературі, культурології, соціології. Застосування  активних  методів навчання спрямовує студентів на самостійний пошук, формування критичного мислення, ініціативи й творчості.

 Організація  позааудиторної виховної роботи сприяє не тільки збагаченню студентів знаннями й уміннями, а й залученню їх до безпосередньої діяльності, яка розвиває громадянина .

Для ефективного формування громадянської позиції постійно практикується такі виховні заходи: Символи моєї Батьківщини, години-реквієм: ”Чую рідних мертві голоси….”, присвячені жертвам голодомору, “Пам’яті  триста…”, присвяченому  героям Крут, ”Чужа війна..”, присвячена воїнам-афганцям. 

Так, 21 листопада 2014 року, студенти і працівники коледжу, районна і міська влада, громада міста і району зібралися, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час  ХХІ століття, а пізніше студенти і працівники коледжу представили  літературно-музичний  Реквієм ”Герої не вмирають.. ”, який розчулив   присутніх до гірких сліз. 

 Зважаючи на актуальність патріотичної тематики, на обласному етапі конкурсу поезії, присвяченому Дню української писемності та мови, коледж    представив літературно-мистецьку композицію «Цвітуть жоржини чорні в Україні». 

Творчий підхід до справи, розуміння глибинності змісту мовно-літературного матеріалу, бачення потенціалу студента в процесі навчальної діяльності дало змогу належним чином підготувати конкурсантів. Проникнуті патріотичним духом, вони вибороли найвищу нагороду – Гран-прі поважного конкурсу.

Розуміючи те, що наші захисники, як ніхто, потребують моральної та матеріальної підтримки, учні, студенти, викладачі та працівники Рогатинського державного аграрного коледжу внесли свій вклад для покращення умов перебування наших героїв у зоні АТО. Спільними зусиллями зібрали  16 565  гривень, на які придбали “натовські” берци, термобілизну, шкарпетки та рукавиці, солодощі  солдатам. Для моральної підтримки і підняття сили духу воїнів, студенти написали листи-підтримки та виготовили вітальну листівку з Новорічно-Різдвяними святами. 

Показником рівня громадянської вихованості молоді є її участь у практичній діяльності громадянського характеру. Один з її аспектів – правовиховна робота, спрямована на запобігання можливим асоціальним явищам у молодіжному середовищі. 

Традицією стало проведення в коледжі тижнів морально-правового виховання, з використанням різнопланових заходів: тематичних виховних годин, конференцій, „круглих столів”, бесід, лекцій, правових брейн-рингів, правових КВК, турнірів правознавців,  ділових та інтелектуальних ігор, усних журналів, подорожей у Країну Права, „Поле чудес”, дебатів, диспутів, юридичних консультацій, годин спілкування, анкетування, учнівських презентацій, конкурсів плакатів, рефератів на правову тематику.

Регулярно проводимо години мужності, державності, тижні милосердя, морально-правового виховання, працює рада профілактики правопорушень, виходять в ефір тематичні радіопередачі.

  Заклад тісно співпрацює із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, районним управлінням юстиції щодо профілактики правопорушень, безпритульності та бездоглядності, вживання наркотичних засобів, алкоголізму, тютюнокуріння, захворювання на СНІД. 

З ініціативи дирекції коледжу відбулося чергове засідання методичного об’єднання кураторів груп та зустріч студентів з представниками правоохоронних органів на тему: «Взаємодія правоохоронних органів, служби у справах дітей, державних установ, громадських організацій та навчальних закладів району в організації профілактики правопорушень та шкідливих звичок серед молоді». 

Зі студентами спілкувались прокурор району, начальник районної міліції, начальник служби у справах дітей, районний нарколог. Розмова була дієвою та активною. Гостей просто „засипали” запитаннями. 

Традиційно, у грудневу пору, у нашому навчальному закладі проходить  Всеукраїнський тиждень права. Відповідно до розроблених та затверджених заходів, впродовж тематичного тижня проведено:

–Всеукраїнський урок „Права людини ”;

–виховні години;

–лекції, бесіди, зустрічі;

–книжкову виставку в бібліотеці коледжу;

–акції в гуртожитках „Шістнадцять днів проти насильства ” за участю завідувача сектором у справах молоді та спорту райдержадміністрації та представника кримінальної міліції у справах дітей;

–правову годину у Центральній районній бібліотеці на тему: „Права і обов’язки у студентському житті ” за участю спеціаліста районного відділу юстиції. 

Заходи пройшли у формі запитань та відповідей, цікаво та доступно. Оскільки ми живемо у демократичній правовій державі, отримані студентами знання є надзвичайно актуальними.

Підсумовуючи сказане, хочу наголосити, що непросто сьогодні виховувати в молоді національну гідність, коли в державі панують злидні, корупція, не патріотизмом, неморальністю, які все більше і більше створюють нові виклики для формування особистості. І виходячи з цього, перед теперішніми студентами стоїть завдання – стати справжньою людиною, особистістю, успішно формувати своє «я», старанно, цеглинка за цеглинкою вибудовувати храм своєї душі. 

 Лише конкретні справи, чесно задумані і в зазначені терміни виконані, можуть об’єднати всі поверхи українського суспільства і пробудити в ньому джерела національного, соціального і історичного оптимізму. Чесність намірів і справедливість у суспільних відносинах мають стати пріоритетом в Українській державі.

Тривожний початок нового навчального року ставить перед теперішніми сучасними студентами 

 

 «Справжню громадянськість бачити у моральній відповідальності за все, що робиться на рідній землі: бути непримиренним  до недоліків, гаряче прагнути  боротися за розквіт, велич і могутність Вітчизни» 

                                                                                         В. О. Сухомлинський 

 

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×