Метод проектів – це не алгоритм, що складається із чітких етапів, а модель творчого мислення й прийняття рішень.

 Дж. Пітт

      Метод проектів передбачає організацію навчання студентів, при якій вони індивідуально чи в малих групах виконують проектне завдання – студентський проект. Навчальний проект – це один з сучасних методів навчання і одночасно – це форма організації навчального процесу, яка  може стати альтернативою аудиторному навчанню.

      Метод проектів припускає розв’язування деякої проблеми, яка передбачає з одного боку використання різноманітних методів, засобів навчання, а з іншого – інтегрування знань, умінь з різних галузей науки, техніки, технології, творчих галузей. Результати виконаних проектів повинні бути, що називається „відчутними”, тобто, якщо це теоретична проблема – то конкретне її розв’язання, якщо практична – то конкретний результат, готовий до впровадження.

       Саме проектним технологіям був присвячений психолого-педагогічний семінар. Ця тема не нова, над нею педагогічний колектив працює не один рік, є напрацювання, нагромаджений певний досвід. Завідувач навчально-методичним кабінетом Замкова Г.П. виступила з доповіддю на тему „Проектні технології як засіб формування професійних компетентностей”, звернувши увагу присутніх на завданнях, які лежать перед педагогами по вихованню компетентного фахівця, особистості, соціальної адаптації їх в житті. Власне, в цьому можуть допомогти проектні технології якраз під час навчання, а пізніше – в житті організувати свою справу. Галина Павлівна ще раз нагадала мету, обов’язкові критерії, умови, основні вимоги до навчального проекту. Також розповіла про механізм реалізації проектної технології, про її п’ять складових, типи проектів.

                   

      Як практичний доказ, викладачі, які мають досвід впровадження проектних технологій презентували проекти і розповіли про їх створення і використання.

Викладач математики Гамкало Р.В. презентувала проекти: „Математика в сільському господарстві”, „Базис успішного агроінженера ”, які створили майбутні техніки-механіки.

      Викладач математики Драган З.Б. презентувала проект „Математика у сузір”ї професій” студентів спеціальностей: „Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва”, „Зберігання, консервування та переробки м’яса”, „Кухар”. Також Зоряна Богданівна презентувала дослідницький проект „Формула здоров’я людства” студентів ветеринарного відділення.

      Викладач фізики Мартишин Н.Я. презентувала проект „Альтернативні джерела енергії”, створений студентами-першокурсниками, який можна використати і практично.

 

     Викладач суспільних дисциплін Полиняк О.Т. презентувала дослідницько-пошуковий проект „Збереження історико-культурної спадщини Рогатинщини”, який можна втілити в життя Рогатина.

 

       Метод проектів допомагає студентам набувати ключових компетентностей, без яких їм не обійтись в житті, незалежно від майбутньої професії. Таким чином, проектування може стати засобом соціального й інтелектуально-творчого саморозвитку всіх суб’єктів освіти (студентів), викладачів, а в більш вузькому розумінні – засобом розвитку проектних здібностей.

Блаженна людина, що насичується від плодів своєї праці і шукає в ній утіху.

Святе Письмо

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×