Емоції – це одна з головних складових в людині. Без них люди не зможуть прожити і дня. Щодня ми піддаємося різним подіям і несподіваним зустрічам і все це викликає емоції. Не важливо, які вони, позитивні чи негативні, якщо людина відчуває, значить вона живе.

          25 січня практичний психолог коледжу Н.В.Добровлянська провела семінар-тренінг для викладачів на тему: «Керівництво своїми емоціями. Профілактика емоційного вигорання».

            Емоція – це психічне відображення навколишнього світу у формі короткочасних переживань людини, що виражають її ставлення до дійсності, своїх дій та інших, реакцію на вплив внутрішніх і зовнішніх подразників. Завдяки емоціями люди не лише відчувають, сприймають, уявляють чи розуміють навколишню дійсність, а й переживають її. Переживання завжди суб’єктивні, вони не існують поза психікою.

         Емоції можуть затьмарити сприйняття навколишнього світу або розмалювати його яскравими барвами, повернути хід думок до творчості або меланхолії, врятувати життя або серйозної шкоди, сприяти позитивним життєвим змінам або провокувати на такі вчинки, про які згодом жалкуємо, надихнути й додати здоров’я або навпаки, зробити тілесні рухи легкими і плавними або незграбними й скутими.

            Проте дуже часто буває, накопичуються емоції і людина з ними не справляється і на основі цього виникає емоційного вигорання.

           Емоційне вигорання – це стан виснаження, який призводить до паралічу сил, почуттів і супроводжується втратою радості та задоволеності життям.

           Основними ознаками емоційного вигорання є: почуття втоми, дратівливість, відсутність бажань, розлади сну, зниження мотивації, людина відчуває себе некомфортно, прояви депресивних симптомів.

            Робота із синдромом вигорання починається з розвантаження. У цьому випадку можуть допомогти вихідні дні, час для  себе, сон, відпустка, заняття спортом. Якщо ми не поповнюємо запаси енергії за допомогою відпочинку, організм переходить в режим економії сил.

     Також щоб запобігти виникнення емоційного вигорання можна зменшити обсяг обов’язків, розділити відповідальність, ставити реалістичні цілі, критично розглядати наявні очікування.

      Крім того, щоб не накопичувати емоції і не перенапружуватися – необхідно навчитися керувати своїми емоціями.

           Для того щоб навчитися володіти своїми емоціями варто дотримуватися 3 порад:

1.Пізнай себе – щоб пізнати себе, потрібно частіше прислухатися до себе. Задати собі запитання: Що знаходиться всередині нас? Чого ми дійсно хочемо? У кожній конкретній ситуації потрібно чітко розуміти, яка конкретна емоція охоплює вас. Аналізуйте себе, контролюйте те, що відчуваєте. Самопізнання допоможе навчитися розуміти та інтерпретувати свої емоції в кожній конкретній ситуації.

2.Самоконтроль – правильно регулювати і координувати власні почуття, думки й емоції  є наступним кроком до розуміння мистецтва керування емоціями. Щоб розвинути самоконтроль, ви повинні не тільки розуміти, що думаєте і відчуваєте одночасно, але й уміти це зіставляти і правильно використовувати. Всі ми люди і можемо відчувати величезну гаму емоцій щодня. Основне завдання вчасно зрозуміти появу негативної емоції, визнати її, інтерпретувати причину, а потім відразу ж подумати, настільки вона доречна в даній ситуації.

3.Мотивація – необхідна для вміння використовувати позитивні емоції в правильному напрямку. Щоб мотивувати себе, зрозумійте, що ви доросла свідома людина, яка розуміє і грамотно використовує те, що відчуває. Відокремте негативне від позитивного всередині себе. Ідіть до своєї мрії за допомогою свого ж позитивного настрою!

      Наталя Володимирівна запропонувала учасникам тренінгу пройти тест для визначення «Емоційної врівноваженості» і «Емоційного стану», а також учасники виконали ряд вправ для подолання  емоційного напруження та вигорання.

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×