Пряма передача знань  без залучення зусиль студента  заважає останньому змоделювати

власне бачення, пізнання, гальмує розвиток особистості,

робить студента залежним від педагога.

                                                                                                                                      Ж.де Веккі

                                                                                  (французький педагог)

Неуспішність студентів,  причини і шляхи подолання.

Така тема круглого столу, який був проведений  напередодні початку другого семестру.

 

Метою цього заходу було обговорення проблеми низької успішності студентів та знаходження шляхів її подолання. Вона актуальна для всіх навчальних закладів, потребує дослідження і вирішення в позитивну сторону.

Розпочала засідання завідувач методичним кабінетом коледжу Замкова Галина, яка ознайомила учасників з правилами проведення круглого столу і накреслила основні завдання. Вона і була модератором (ведучою)  цього заходу.

Викладач спецдисциплін  Ігор Пазюк  класифікував причини неуспішності  з точки зору теорії педагогіки, і одночасно порівнявши з успішністю студентів  своєї групи,  а також  з своєї викладацької практики.

 Практичний психолог коледжу Наталія Добровлянська звернула увагу присутніх на  психологічні причини неуспішності, дала корисні поради які педагогічні прийоми застосовувати.

Свою колегу доповнила  викладач математики Марія Бартків, яка представила психологічну характеристику неуспішних студентів.

Про шляхи подолання неуспішності, які заходи потрібно приймати говорили викладачі спецдисциплін  Галина Майка і Роксолана Височанська, використовуючи  власний педагогічний досвід і приклади навчання студентів  своїх підопічних, кураторами  груп, яких вони є.

     

Викладач має постійно стимулювати навчальну діяльність студента, висувати нові завдання, розкривати перспективи інтелектуального розвитку, оцінюючи роботу та заохочуючи до неї при отриманні позитивних результатів навчальної діяльності.

 Адже стимулювання не тільки спонукає студентів до регулярної пізнавальної діяльності, але й сприяє формуванню мотивації навчання.

Питання про мотивацію навчання є питання про сам процес навчання.

На це акцентували  увагу  завідуюча методкабінетом і практичний психолог колледжу.

Про роль пізнавальної сфери ділилася досвідом викладач математики, ветеран  педагогічної ниви Зеновія Миколаївна Решітник.

Як говорив К.Д.Ушинський “Треба постійно пам’ятати, що слід передати учневі не тільки ті чи інші знання, а й розвинути в ньому бажання  і здатність  самостійно, без учителя, набувати нових знань Тому багато було сказано про самостійну роботу студентів в плані індивідуального і диференційованого підходу.

Про роль особистісно орієнтоваого підходу  висловила свою думку  викладач української мови і літератури  Марія Іванівна Лещар, звичайно, як і всі, використовуючи, багатющий педагогічний досвід.

 

         «Потрібно дати зрозуміти будь-якому учню, навіть самому неуспішному, що він може  добре навчатися, що він  здібний». Це  висловлювання видатного українського педагога Василя Сухомлинського були основним лейтмотивом  на засіданні.

Учасники круглого столу не прийняли ніякого рішення, але накреслили завдання над якими потрібно працювати.

 

 

                  Освіта – річ пречудова, але добре було б інколи пам’ятати: «Нічому з того, що потрібно було б знати, примусом навчити не можна».

Оскар Уайльд

(англ. Письменник)

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×