« Ніхто не може навчитися в

людини,  яка не  подобається»

 

Ксенофонт, давньогрецький письменник

 

 Викладач  очима  студентів.

У теперішній гонитві за прогресом слово «сучасний» стало синонімом до таких слів, як «найкращий», «якісний», «актуальний» і їм подібних. Не обійшла ця закономірність  галузь такої науки, як педагогіка, і сьогодні все частіше постає логічне питання – який же він, сучасний викладач? Відповідь на це питання разом шукали викладачі коледжу  під час круглого  столу  «Викладач очима студентів».

Метою його проведення було: стимулювати  пошук нових засобів і шляхів навчання  студентів,налагодження      хороших  взаємовідносин між учасниками навчально-виховного процесу,  активність викладачів, прагнення до самоосвіти, підвищити  у педагогів  вимогливість до  себе, до своєї  педагогічної майстерності, до самоаналізу  і результатів  своєї   діяльності .

Спираючись на Закон «Про  вищу освіту», де записано яким повинен бути викладач  ВНЗ, учасники круглого столу, використовуючи  наукові дослідження, соцопитування, типологію викладачів очима науковців і  студентів  накреслили  портрет авторитетного викладача.А він  виглядає так:

  • загальний високий інтелект, широка ерудиція і глибокі знання;
  • характеризується всіма видами активності: інтелектуально-творчою, соціальною тощо;
  • здатний до емоційного співробітництва;
  • коли є протиріччя, бере на себе відповідальність.

Студенти вимагають від викладача насамперед три  важливі ознаки:

  • доброта, чуйність і педагогічний такт;
  • професійні якості в діяльності;
  • справедливість у вимогах і в оцінках.

Обговорювали  пелаги  якою має бути  особистість викладача(бути індивідуальністю, любити студентів, бути хорошим фахівцем),спілкування викладача  з студентами (довірливе, невимушене, захоплююче, неформалізоване),зовнішній вигляд  викладача ,студентські уявлення стосовно  вікових  особливостей викладачів.

Модератором  круглого столу була  завідувач  методичним  кабінетом  Замкова Г.П.

Цінні  пропозиції   висловлювали  заступники  директора  коледжу Гамкало Р.В.,Мельниченко П.С..завідувачі відділеннями  Гладун М.С.,Благий Р.С.

Психологічні  поради  в цьому питанні  активно  надавала практичний психолог  коледжу  Добровлянська Н.В.

Слушні  думки ,зауваження,проблеми, які  виникають в педагогічній роботі  висловлювали  викладачі  Притика Л.Я.,Майка Г.І.,Мартишин Н.Я.,Шквирков Я.Я.,Приплоцька Г.В., Бардаль М.І.

Отже, викладач  повинен  пам’ятати, що  студент – це не машина  для зазубрювання, а жива істота  із  власним  почуттям  і  поглядами. Тому, сучасний викладач  радше  подбає  про те, аби  перетворити  навчальний процес на ефективну співпрацю із студентами, а  не на стосунки керівника та  підлеглого. Коли  ставлення  педагога  до  студентів  є  ставленням  до особистості, до  ймовірного  колеги  у  майбутньому – це підносить викладача  на  належний  щабель  і   є найкращим стимулом в навчально-виховній роботі.

 

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×