15 січня 2019 року завідувач навчально-методичного кабінету Замкова Г.П. провела педагогічний семінар на тему «Педагогічні технології». 

      Галина Павлівна ознайомила присутніх із сучасними технологіями навчання, зокрема з такими інноваційними технологіями в освіті як сторітеллінг та скрайбінг.

    Сторітеллінг – це мистецтво складання та розповідання захопливих історій з метою впливу на емоційну, мотиваційну, когнітивну сфери учнів та студентів.

              Ефективність технології в тому, що:

  • Студенти люблять слухати історії більше, ніж доповіді, описи чи визначення, тому що вони легше сприймаються (задіяна не лише раціональна сторона сприйняття інформації, а й образна). Отже, реалізується принцип доступності навчання.
  • В історії є герой, який змінюється. Ці зміни відбуваються в процесі боротьби, наполегливої праці, виконання складних завдань тощо.
  • Історія динамічна. Сучасні діти (студенти/учні відділення ПТО) з кліповим мисленням краще сприйматимуть історію, ніж текст іншого виду.
  • Історія впливає на почуття, а це підвищує рівень концентрації уваги. Тому всі уважно слухають навчальний матеріал, сприймають його, а потім з легкістю можуть відтворити. Правда теж у формі історії. Отже, реалізується принцип міцності знань та емоційного навчання.

       Сторітеллінг допомагає пожвавити атмосферу у аудиторії, зняти напруженість, створити невимушену обстановку та налагодити контакт між викладачем та студентами, привернути та утримати концетрацію їх уваги.

     При складанні історії використовують відеоматеріали, міфи, легенди та історії з життя. Для якісного засвоєння навчального матеріалу учні та студенти мають змогу самостійно створювати історії, розповіді.  

     Ще однією цікавою навчально-методичною технологією є скрайбінг. Скрайбінг – це мистецтво відображати свою лекцію в малюнках, причому процес відбувається в реальному часі паралельно з доповіддю мовця. Метод відображає ключові поняття розповіді та взаємозв’язок між ними. Це  інноваційна технологія, за допомогою якої можна привернути увагу слухачів, забезпечити їх додатковою інформацією та виокремити головні моменти доповіді.

             Переваги використання скрайбінгу в навчально-виховному процесі:

  • візуалізація в процесі навчання допомагає учням ПТО та студентам організувати та аналізувати отриману інформацію;
  • за допомогою візуальних образів учні з легкі стю інтегрують нові знання;
  • візуалізація розвиває критичне мислення (вербальна та візуальна інформація допомагає відновлювати в пам’яті отриману інформацію, оскільки презентація скрайбінгу складається із простих образів, символів та предметів, які легко запам’ятовуються);
  • візуалізація є універсальною та доступною всій аудиторії.

       Галина Павлівна розповіла про способи та програми створення презентацій, відеофільмів для скрайбінгу, продемонструвала приклади методу.

      Викладачі отримали корисну та потрібну інформацію для вдосконалення навчально-методичної роботи та підвищення ефективності засвоєння навчального матеріалу, створення позитивної мотивації, зацікавленості у здобутті професійних знань.

 

Print Friendly, PDF & Email

Головна

Контакти

koledg@ronet.com.ua

+38(03435)2-14-48

 2023 – 2024 Рогатинський аграрний фаховий коледж

Меню
×